zondag 7 december 2008

Knolselderijpuree en -soep

Zo, het is december. Vanaf de eerste dag van december mag er weer gefantaseerd worden over het kerstmenu. Doordat wij altijd veel kerstbezoeken afleggen (en vorig jaar op 2e kerstdag ons huis stonden te schilderen), heb ik een paar jaar verzaakt qua koken. Dit jaar maak ik het goed en kook in ieder geval 1 dag! Ik ben dus alvast begonnen met proefkoken. Voor het hoofdgerecht wil ik knolselderijpuree maken. De knol was echter zo groot dat ik ook nog een knolselderijsoep heb gemaakt.

Knolselderijpuree

Bereidingstijd 30 minuten 6 personen

Ingrediƫnten:
•750 gr iets kruimige aardappel • 500 gr geschilde knolselderij • 25 gr boter • peper • zout • snufje nootmuskaat

Bereidingswijze:
1. Kook in een ruime pan de aardappel en knolselderij in ongeveer 15-20 minuten gaar
2.
Giet af en stamp (voor grove puree) of pureer met de pureeknijper het geheel en roer door zodat de aaardappel en knolselderij goed mengen
3. Voeg de boter in kleine blokjes toe samen met de peper, zout en nootmuskaat en roer door
4. Schep de puree in een ovenvaste schaal

Laat nog even doorwarmen in de oven op 15o graden bedekt met folie of bakpapier

Knolselderijsoep
Bereidingstijd 30 minuten ongeveer 500 ml soep

Ingrediƫnten:
• 450 gr geschilde knolselderij, in kleine blokjes • 250 ml melk • 250 ml groentenbouillon • zout • peper • 1 el halfgeslagen room pp

Bereidingswijze:
1. Kook de blokjes selderij in ongeveer 15 minuten gaar in de melk met de bouillon
2. Pureer met de staafmixer (zeef eventueel voor een hele gladde soep)
3. Breng op smaak met peper en zout
4. Serveer in kleine glaasjes en schep een eetlepel half geslagen room op de soep voor het serveren

Geen opmerkingen: